Eyeopening Cambodia - Reisverslag uit Kratié, Cambodja van Esther Jongen - WaarBenJij.nu Eyeopening Cambodia - Reisverslag uit Kratié, Cambodja van Esther Jongen - WaarBenJij.nu
VIP-Report

Eyeopening Cambodia

Door: Esther

Blijf op de hoogte en volg Esther

02 Juli 2014 | Cambodja, Kratié

Voordat ik naar Cambodja ging, had ik eigenlijk weinig kennis en verwachtingen van het land. Dat is in de afgelopen drie weken wel anders geworden. Mijn ogen zijn wagenwijd open gaan staan en gevoelens van geluk en afkeer wisselden zich af.

Val en ik zijn begonnen in Siem Riep, dat bekend staat om de tempels van Angkor Wat. We hebben dit gigantische gebied op dag 1 per fiets verkend. Dag twee hebben we een tuktuk driver geregeld voor de hele dag. De zonsopgang bij de hoofdtempel gezien, daar ontbeten en verder alle tempels bezocht, of resten die nog zijn overgebleven. Reusachtige bomen die inmiddels één zijn geworden met delen van de bouwwerken, was een heel apart maar mooi gezicht. We hadden een driedaagse bezoekerspas, maar na twee dagen 8 uur tempelhoppen, vond ik het wel welletjes.
In de pubstreet heb ik mijn eerste WK wedstrijd van Oranje gekeken, samen met andere oranjefans en veel Aussies. Het nationale gevoel kwam toch wel echt tot leven! Ook heb ik in deze plaats genoten van een 90 minuten durende massage voor slechts $6.

Op naar Phnom Penh (8 uur bussen), dat bekend staat om the Killingfields en het S21 museum (de vroegere martelgevangenis). Wat een ongelofelijk gruwelijke tijd is dat hier geweest, en dat is nog niet eens zo heel lang geleden. Pol Pot is in 1975 aan de macht gekomen en had een ongelofelijk zieke geest. Hij heeft in 3 jaar, 8 maanden en een paar dagen ongeveer 3 miljoen mensen omgebracht met hulp van zijn Rode Kmer leger. Mensen op wie hij het gemunt had: ouderen, mensen met een studie en de complete families daarvan, en degenen die zich ook maar iets verweerden tegen zijn weerzinwekkende gedachten of verdacht werden van 'iets'..
Toen ik op the Killingfields rondliep, werd ik gewoon misselijk en kreeg ik buikpijn van alles wat m.b.v. mijn audioapparaatje werd verteld. Mensen werden hier naar toegebracht en, heel grof gezegd, afgeslacht. Er is geen mooier woord voor te bedenken. Ik liep langs massagraven, waar nu nog steeds botten en kledingstukken naar boven komen na hevige regenval. The killing tree, waar baby's bij de benen werden gegrepen en tegen de boom werden doodgeslagen (moeders moesten soms zelfs toekijken). Gevangenen konden een tijd hun dood uitstellen door dingen te verzinnen die ze fout hadden gedaan, hiervoor werden ze afschuwelijk gestraft en uiteindelijk gingen ze toch allemaal dood. En ga zo maar door. Gewoonweg ongelofelijk wat zich hier in Cambodja heeft afgespeeld.
Na the Killingfields naar het S21 museum gegaan. Een vroegere middelbare school die in de tijd van Pol Pot is overgenomen en veranderd is in een martelgevangenis. De lokalen zijn omgebouwd tot kleine celblokken, martelkamers.. De foto's lieten niets aan de verbeelding over. Honderden foto's van mensen die hier langzaam zijn gedood. Foto's van volwassenen en kinderen, pijn en verdriet is te zien, vlak voor hun (martel)dood. Enkele mensen hebben deze tijd overleefd, waaronder Chum Mey, die een boek heeft geschreven over zijn tijd hier. Hij zit elke dag op de binnenplaats van dit museum, om zijn boek, zijn verhaal te verkopen. Ik heb het boek gekocht en hij vroeg me of ik op de foto met hem wilde. Wat een respect heb ik voor deze man. Om elke dag de kracht te vinden om naar deze gruwelijke plek terug te komen. Na deze dag waren we allebei ronduit ziek van alle indrukken.

Dag twee stond in het teken van 'The daughters of Cambodia'. Een organisatie die zich inzet om meisjes en vrouwen een kans te geven uit de seksindustrie te stappen. Ook hier vele verdrietige verhalen gehoord. We hebben het bezoekerscentrum bezocht, een dvd gekeken, in het café gelezen over de organisatie en geluisterd naar verhalen. Alle meiden die hier werken zijn bezig om uit deze wereld te stappen. Er is sinds kort ook een 'Sons of Cambodia'. Ik heb hier mijn souvenir gekocht, want met deze aankoop steun ik dit goede initiatief.

In onze dorm sliepen twee Engelse meiden waarmee we deze nacht het nachtleven van Phnom Penh hebben onderzocht.. Conclusie: afschuwelijk. De discotheken zijn gewoonweg verkapte bordelen. Ik had het gevoel dat elk moment een man naar me toe zou kunnen komen om me een bedrag aan te bieden... Samen met enkele andere westerlingen hebben we een groep gevormd en er het beste van gemaakt. Maar sommige dingen die je ziet, zijn gewoonweg misselijkmakend. Veel te jonge meiden met veel te oude mannen. En zeker met alle verhalen in ons achterhoofd die we vandaag hebben gehoord bij 'Daughters' van deze ontzettend grote en trieste wereld.

Sihanoukville, in het zuiden, was onze volgende bestemming en hier zijn onze wegen, na 1,5 week Cambodja, gescheiden. Val ging op zoek naar werk, ik ging verder met mijn ontdekkingstocht. Ik ben een week in deze plaats gebleven, heerlijk even tot rust gekomen. De eerste dagen heeft het alleen geregend, daarna werd het weer gelukkig beter en heb ik lekker van verschillende stranden kunnen genieten, met liften van motorbikeboys.
De WK wedstrijden uiteraard op de voet gevolgd en hier heb ik mijn nieuwe Nederlandse reismaatje leren kennen. Zij ging echter al weg uit Sihanoukville, dus afgesproken na een week weer ergens te meeten in Cambodja.
Ook een paar avonden met een grote groep mariniers opgetrokken en hun Cambodjaanse vertaalsters. Zij zijn hier een aantal dagen geweest om duizenden mensen medische hulp te bieden. Wat een grote harten hebben zij.. Pff respect! Zij leveren veel van hun privéleven in door hun werk (met héél veel regels) en daardoor kunnen ze iets goeds doen voor deze arme landen. Drankjes gedaan, veel verhalen gehoord en uiteraard karaoke gedaan! Hilarisch :-D

Gisteren afscheid genomen van Srylan, een Cambodjaanse meid uit Sihanoukville, die het niet makkelijk heeft. Ik heb elke dag in het piepkleine barretje gegeten waar zij werkt. Wat kon zij koken! We zijn samen naar de markt geweest en ook heb ik haar heel wat kleren van mij gegeven, ze was er super blij mee. Toen was het tijd om 5,5 uur te hobbelen in de bus van Sihanoukville naar Phnom Penh, waar ik 's avonds aankwam. Hier met Franca (nieuwe travel mate!) afgesproken, bus naar Kratie geregeld waar we vandaag na 6 uur bussen zijn aangekomen. Vervolgens op hosteljacht, paar kamers vriendelijk afgewezen en nu toch wel iets leuks en goedkoops gevonden. We hebben een fiets gehuurd en zijn ruim 15 km langs de Mekong Rivier gefietst, richting de plek waar boottochten gedaan worden om de dolfijnen te spotten die hier voorkomen. We zaten met z'n tweetjes in een bootje, we hadden perfect weer en we hebben tientallen dolfijntjes gezien. Heel apart en uniek, want ze zijn niet altijd te spotten. Echt prachtig, wat een omgeving en uitzichten ook!
Natuurlijk ook weer 15 km terug gefietst. Op deze manier zie je echt hoe de Cambodjaanse mensen leven. We kwamen door kleine dorpjes, langs tempels waar de monniken ons vriendelijk toelachten en uitnodigden hun tempel te komen bekijken. De meeste mensen wonen in een piepklein huisje op palen of beter gezegd in een hutje. De kinderen spelen buiten, sommigen met en sommigen zonder kleren en we hebben heel wat moeten zwaaien en roepen. De mensen keken wel verwonderd op toen twee blonde meiden langs kwamen gefietst, ze reageerden blij verrast. Wie gaat ook fietsen in deze hitte... juist, Nederlanders!

Morgenvroeg om 7 uur vertrekken we met de bus naar Laos, nog een uurtje of 5 rijden vanaf deze plaats. Mijn een na laatste bestemming voordat ik weer naar Nederland kom trouwens.
Bij de grensovergang moeten we geduld hebben, want dat kan nog wel eens een uurtje gaan duren voordat al het papierwerk voor ons visum is geregeld en goedgekeurd...

Laos, here we come, wij zijn helemaal klaar voor een nieuw avontuur!

Dikke kus!

• 02 Juli 2014 - 20:23

Bianca:

Pfff, Esther, wat een heftige indrukken. Geniet nog van je laatste weken daar!

• 03 Juli 2014 - 05:15

Marion & Ricky:

Wat een indrukken, wat een land ! Heftig !
    En nu je een na laatste bestemming .... Make the best of it as you did before!
    Kus!

• 03 Juli 2014 - 07:30

Rob Immy & Finn:

Wat een indrukwekkend land en wat een heftige indrukken.
    Wauw wat een mooie foto's. Geniet er nog van.
    Tot over een paar weekjes.
    kussies
    Dikke knuffel van diene greumel♡

• 03 Juli 2014 - 09:34

Wilja :

Hey meid,

Klinkt als het meest heftige land wat je bezocht hebt! Gaat je niet in de koude kleren zitten. Wat een tegenstellingen heb jij nu al gezien op je reis! Het einde komt nu echt in zicht....voor ons is het aftellen begonnen! Enjoy Laos samen met je nieuwe maatje! Xx

• 03 Juli 2014 - 17:37

Tante Annie:

Jeetje Esther, wat een rollercoaster aan emoties moeten aan jullie voorbij zijn gegaan, na deze indrukwekkende confronterende bezoeken. Wij verheugen ons op jou terugkomst maar dat gaat voor jou ook weer een hele omschakeling worden. Je zult na al deze ervaringen nooit meer zo zijn zoals je bent vertrokken. Je bent zoveel ervaringen rijker, en de wereldse indrukken met alle verschillende culturen met normen en waarden laten toch enigszins hun sporen na. Dat heeft je beslist mede gevormd voor nu en de nabije toekomst. Je blik zal vanaf nu zeer ruim zijn. Je zult je tijd moeten nemen om ook hier terug weer je draai te vinden. Wij zijn er voor je om je hier in te ondersteunen voor zo ver we kunnen. Benieuwd naar alle mondelinge verhalen die nog komen gaan. Wij verheugen ons op je thuiskomst, maar voor het zover is geniet nog even volop van je unieke wereld reis.

• 03 Juli 2014 - 22:35

Jo:

Hoi Esther,
    Wat een beleving wat een ervaring. En die foto's...
    Wat hebben die mensen toch mee moeten maken.... Het is indrukwekkend en het raakt je diep.....
    Poeh, poeh ..
    Geniet nog van Laos want de tijd gaat erg snel..

Groet Jo

• 04 Juli 2014 - 12:18

Mieke:

Ja weer een verhaaltje van Esther. Dus eventjes de tijd ervoor genomen om het op een rustig moment te lezen. Wat heb je weer super veel gedaan! Best wel heftige gebeurtenissen, maar gelukkig heb je ook genoeg leuke dingen gedaan. Kan nu al niet wachten op je verhalen vanuit Laos. Have fun!Xx

• 04 Juli 2014 - 14:09

Gerry:

hoi Esther
    wauw wat een verhaal heb ook met pijn in het hart zitten lezen
    wat moet dat vreselijk zijn geweest voor die mensen
    gelukkig kun je nu gaan genieten in Laos want noch maar
    28 dagen dan zien we elkaar weer ben blij je weer te zien
    en je te kunnen omarmen
    hoe blij mam pap Finn Rob en Immy zijn valt niet te omschrijven
    meid geniet met volle teugen van je laatste avontuur van deze reis
    gr dikke knuffel

ome Gerrit tante Gerry *
    dikke poot Boris

• 05 Juli 2014 - 07:01

Joo:

Wauw ongelovelijk en zeker kippenvel momenten! Klinkt als een onbesxhrijvelijk en fantastisch land! Geniet volop van Laos met je nieuwe maat, dont forget me ;-)
    En geniet tot de max want voor je het weer is het voorbij!

Xxx <3

• 21 Juli 2014 - 19:38

Mariëtte:

Hoi Esther,
    O,o, wat komt het allemaal bekend voor. Wij waren er in december en jouw Cambodja-reis is een kopie van de onze.Het heeft ook op ons diepe indruk gemaakt.
    Esther, geniet nog lekker op de laatste bestemming Laos.
    Groetjes Mariëtte.

VIP-member
Esther

Op deze pagina vinden jullie mijn reisdagboek waar ik vanaf zomer 2011 mijn verre en korte reizen zal beschrijven. In de zomer van 2010 heb ik ruim 5 weken doorgebracht in Costa Rica en hier is mijn reislust echt tot leven gekomen.. Wat een heerlijk gevoel, lekker op reis zonder precies te weten hoe, wat en waar. Mijn beschreven reizen tot nu toe (vanaf aanmelding waarbenjij.nu): Juli en augustus 2011: 4 weken vrijwilligerswerk in Vietnam, daarna 2 weken reizen. Februari 2012: korte stedentrip naar Barcelona. April/mei 2012: 2 weken Italie met mijn ouders Zomer 2012: 5 weken Ecuador; reizen en als afsluiting 3 weken vrijwilligerswerk een Biologisch Reservaat 'Cerro Seco'. Winter 2012/2013: 3 weken Ecuador; samen met mijn amigos Navidad & Ano Nuevo vieren!! Voorjaar 2013: Zuid Italië, geweldige tijd, veel gedaan en gezien, maar geen verslagen gemaakt... Augustus 2013 - augustus 2014: ik ben mijn droom nagegaan. Ik heb een jaar onbetaald verlof genomen en ben op wereldreis gegaan en heb hierdoor nog meer van de wereld mogen zien. Australië, Nieuw Zeeland, Fiji, Japan, Taiwan, Indonesië, Maleisië, Cambodja, Laos en Thailand. Juli/augustus 2015: 5 weken naar Peru en Bolivia. Weekje Spaanse taal opfrissen met individuele lessen op een taalschool in Cisco. Een week vrijwilligerswerk bij een dierenopvang centrum en drie weken rondgetrokken door Peru en Bolivia. Juli/augustus 2016: 4,5 week Maleisië, Borneo en Singapore!

Actief sinds 09 Juni 2011